Eduard Preda (Deventer, 2001) is een Nederlandse pianist, componist en improvisator. Zijn eerste pianolessen ontving hij van zijn vader, de bekende jazzmusicus en multi-instrumentalist Marius Preda.

 

Op 13-jarige leeftijd werd hij leerling van de pianiste en pianodocente Jos Kee te Den Haag. Toen zij hem meenam naar een concert van de meesterpianist Grigory Sokolov in het Concertgebouw in Amsterdam wist Eduard dat hij concertpianist wilde worden. Vanaf dat moment vervolgde hij met extra passie en toewijding zijn klassieke pianolessen bij Jos Kee. Zij is nog steeds betrokken bij zijn muzikale carrière. 

 

Dat Eduard Preda een veelzijdig pianist zou worden bleek al toen hij, eveneens als 13-jarige, tijdens een concert van de beroemde Amerikaanse jazzpianist Chick Corea in Eindhoven spontaan samen met deze grootheid optrad en ging improviseren. 

 

Sinds 2017 krijgt Eduard Preda een beurs van de VandenEnde Foundation voor pianolessen bij de vooraanstaande pianist en pianopedagoog Jan Wijn. Als voormalig hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam heeft hij een grote reputatie opgebouwd vanwege het opleiden van vele succesvolle concertpianisten, zoals Ronald Brautigam, Wibi Soerjadi, Hannes Minnaar en Lucas en Arthur Jussen.

 

In 2018 was Eduard finalist en prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours West 1.

 

Nadat Eduard Preda in 2019 zijn diploma behaalde aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag studeerde hij met een beurs van de VandenEnde Foundation aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston, Verenigde Staten. Daar had hij onder meer les van jazzpianiste Zahili Gonzalez Zamora en volgde hij een masterclass van de bekende Amerikaanse jazzmusicus Fred Hersch.

 

In november 2019 was hij te gast als 'Jonge Held' in het televisieprogramma 'Podium Witteman', waar hij onder meer een eigen bewerking van Schumanns 'Der Dichter spricht' speelde. Ook speelde hij samen met het ensemble Fuse, huisgezelschap van Podium Witteman. Een jaar later, in november 2020, trad Eduard opnieuw op bij Podium Witteman, in het kader van een hommage aan zijn leermeester Jan Wijn. Opnamen uit beide televisieprogramma's staan op deze website onder de pagina 'pianist-componist-improvisator'.

 

Sinds september 2020 volgt Eduard Preda masterclasses bij Paolo Giacometti, concertpianist en hoofdvakdocent aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

 

Op 9 januari 2021 verzorgde Eduard Preda een live-optreden in het AVRO-TROS radioprogramma ‘De Muziekfabriek’ op NPO Radio 4. Naast zijn eigen compositie ‘Love Intermezzo’ (zie de pagina op deze website) speelde hij, samen met zijn broer Thomas op basgitaar, een bewerking van het pianoconcert op. 16 in A-min van E. Grieg.

 

Eduard Preda was op 13 maart 2021 met een eigen compositie en Ballade no. 4 van Chopin solist op het Festival Jong Talent Schiermonnikoog (www.schiermonnikoogfestival.nl), waar hij ook optrad met zijn broer Thomas (zie pagina ‘Schiermonnikoogfestival’).

 

Op 16 juli 2021 trad hij op tijdens het Wonderfeel Festival in ‘s-Graveland (www.wonderfeel.nl). Met als programmatitel ‘Chopin meets jazz’ soleerde hij met origineel werk van Chopin en Massenet en zijn eigen compositie ‘Love Intermezzo’. Ook werd hedendaags populair repertoire van Howard, Benson en Presley gespeeld samen met basgitarist Thomas Preda. “De broers Eduard en Thomas Preda maken furore met hun jazzy klassiek. Op piano en basgitaar laten ze Chopin net zo ongeremd swingen als Elvis Presley” schreef De Volkskrant in een recensie.

 

Tijdens het Festival Veenhuizen trad Eduard Preda op 21 augustus 2021 op als solist met klassiek en eigen werk en samen met zijn broer Thomas met ballads en een jazz-versie van eenvan Chopins nocturnes.

 

Tijdens het festival 'Uitgast', een jaarlijks evenement in Natuurpark in Lelystad verzorgde Eduard op 29 augustus 2021 samen met Thomas Preda een optreden met bewerkingen van onder meer composities van Chopin, Billy Joel en Stevie Wonder. 

 

Op 22 en 23 oktober 2021 traden Eduard en Thomas Preda op tijdens het Dudok Festival in Hilversum.

 

In november 2021 werden beiden met hun bewerking van Chick Corea’s ‘Spain’ geselecteerd voor de finale van het Prinses Christina Concours / Jazz. Tijdens de finale op 14 november 2021in het Bimhuis in Amsterdam behaalden zij daarmee de eerste prijs. (www.christinaconcours.nl).

 

Het repertoire van Eduard Preda omvat onder meer werken van Bach, Beethoven, Brahms, Liszt, Chopin, Debussy en Rachmaninoff. Daarnaast vult hij zijn klassieke repertoire aan met jazz en popmuziek. Zijn muzikale veelzijdigheid komt tot uitdrukking in zijn eigen composities en in bewerkingen van klassieke stukken.